Om Pia&Per smykker

Det är något speciellt med det som varar för evigt, som inte slängs eller glöms bort efter några veckor. Utan som förs vidare genom livet. Ett minne från ett viktigt tillfälle som du kanske var för liten för att komma ihåg.

VIka terrasse, Oslo

Det ger oss inspiration när någon säger: -Ett sådant smycke fick jag också i doppresent. Det gör oss stolta att smycket fortfarande ligger väl bevarat i mammas smyckeskrin. Kanske tas det fram ibland, för att väcka goda minnen från en barndom som inte är glömd. Kanske gavs det bort i present från en som inte längre lever. Men som tyckte om barnet, och som ville ge ett bestående minne från en viktig dag. På så sätt upprepar sig historien. Det är några händelser i ett liv som markeras extra och som är viktiga för barnet och familjen. Att vi är en liten del av detta, det gör oss stolta.

Smykke nr. 27Vi har tillverkat smycken sedan 1946. Det är 70 år sedan. När Arne E. Nordlie startade var det brist på silver, begränsat med produktionsmaskiner och helt andra arbetsförhållanden. Norge hade varit i krig och landet skulle byggas. Många startade för sig själv. Det var en helt annan tid än i dag och mycket har förändrats, även vi. Vi har ändrat smyckefärgen från förgyllt till silverfärg. Vi har lagt på rodium så att smyckena inte blir missfärgade. Och vi använder i dag en HMS- och miljövänlig emalj. Men vi håller fast vid det som är vårt DNA. Smycken med genomskinlig emalj med struktur i botten. Smycken som bär med sig minnen. Nya motiv har kommit till sedan Arne E:s tid. Men många av hans modeller är med oss även idag. Det är med ödmjukhet vi för traditionen vidare.

Ett smycke som inte ägs av någon har litet värde. Det är först när det ges bort, används, putsas, läggs undan och tas fram igen som det får värde. När gavs det bort och av vilken anledning? Det är summan av alla dessa små händelser som ger smycket värde. Och som gör mig stolt, men också ödmjuk för det arv jag som 3:e generationen Nordlie ska föra vidare till nya generationer små flickor och pojkar.


Anne Marthe Pihl

3:e generationen Nordlie